Barion Pixel

Autodekompressziós terápia (Porckorongsérv)

Hogyan kezeljük mi  a porckorongsérvet?

1. „Futószalagmunka” helyett az ok feltérképezése, és kiiktatása:

A legtöbb ember -erről mit sem sejtve- nap mint nap szisztematikusan rombolja gerincének egészségét. Szinte minden gerincsérves ember életében jelen van az jól meghatározható mechanikai tényező, ami a sérvét hosszabb-rövidebb idő alatt kialakította, és rontja talán jelenleg is.

gerincsérv

Elvünk, hogy a porckorongsérvből eredő fájdalmak csak akkor múlhatnak el, ha már a tényleges kezelés megkezdése előtt kiiktatjuk a baj oki tényezőjét. Nálunk mielőtt kezelni kezdünk, egy alapos problémafeltárás előzi meg a munkát. Hiszen ha a betegség OKA az egyenletben marad, akkor a tünetek jó eséllyel menetrendszerűen kiújulnak.

Ha csak a sérv tüneteit kezelnénk, szép átmeneti eredményeket talán elérhetnénk, de Nekünk ez nem elég!

Ha viszont kiiktatjuk a páciens életéből a sérv mechanikai OKÁT, akkor az esélyünk a gyógyulásra drámai mértékben nő meg, sőt: az egyéb igénybe vett kezelések is sokkal hatékonyabbá válhatnak!

Az ok kiiktatásának eszköze egy pár perces beszélgetés a beteg napi rutinjáról, hobbijairól, életmódjáról, majd egy rövid “képzés”, amiben megmutatjuk, hogyan tud úgy élni, vezetni, dolgozni, aludni, hogy miután távozik a Rendelőnkből,már soha ne rontson tovább a sérve állapotán.

2. Korrekciós mozgásanyagunk a dekompresszió elvét alkalmazva magára a kiboltosult porckorongra hat, így OKI szinten tanítjuk meg pácienseinket a problémájuk önkezelésére. A rossz tartás, a természetellenes ülés sajnos sokszor a test egyéb részein ( szalagok, izmok, kötőszövetek, inak) is nyomot hagy. Ezek zsugorodása, elváltozása szintén komoly túlterhelést gyakorolhat a sérült porckorongra. Ezeket úgy nevezzük, hogy a “sérv testen belüli okai”. Ezek kiiktatása, korrigálása is szerves részét képezi a korrekciós mozgássorunknak. Ennek a célja, hogy a javulás után a tünet ne újuljon ki, a test maga ne “termelje ki újra” a sérülést. Ezzel tudjuk elejét venni a sajnos nagyon gyakori kiújulásoknak is.

Egy fájdalomcsillapító fizioterápia, vagy egy izomtónust csökkentő masszázs kellemes enyhülést hozhat, hiszen oldja az izomfeszültséget, vagy csökkenti a fájdalmat, de magára a kiboltosult porckorongra ez effajta kezelések nincsenek lényegi hatással.

Az ADT korrekciós mozgásprogramja magát a sérült porckorongot célozza meg, annak a kiboltosulását igyekszik csökkenteni, így terápiánkkal oki szinten nyúlunk hozzá a problémához. Ez érthető okból jóval nagyobb esélyt ad a fájdalmak tartós enyhülésére, mint egy tüneti kezelés.

(Tény, hogy könnyebb egy kellemes masszázst, vagy fizikót végigfeküdni, jóval kellemesebb, mint sok szabályt betartani, és nap-nap után végiggyűrni a meglehetősen fárasztó és unlamas korrekciós mozgásprogramot, de hosszú távon…)

Szerencsére a tudomány az elmúlt 20 évben elkezdte sokkal pontosabban látni a gerinc működésének, viselkedésének a hogyanjait, és rengeteget adott hozzá ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni. Sajnos a terápiás formák többsége akkor alakult ki, amikor ezek az ismeretek még nem voltak elérhetők. Mi mindezt felhasználva kezelünk, így egy nagyon pontos, és modern terápiát adnak az autodekompressziós kollégák a pácienseknek.

3. Tisztában vagyunk vele, hogy esélyünk nincs meggyógyítani az Ön porckorongsérvét az Ön közreműködése nélkül. A mi feladatunk rájönni, hogy mi jelenti az életében azt pár tényezőt – egy rossz irodaszék, egy állandóan ismételt sportmozgás, vagy több tényező összessége- melyek kialakították a sérvét. (ergoterápia) Ezen tényezőnek a kiiktatása után a második feladatunk kitesztelni, és megtanítani Önnek azt a korrekciós mozgássort, mellyel a kialakult sérvét elkezdheti centralizálni, az érintett szegmentet stabilizálni, és a testen belüli statikai okokat/fenntartó tényezőket korrigálni.

A terápia lefolytatása viszont már az Ön feladata!

Ami azt jelenti, hogy súlyosabb esetben akár napi szinten többször is végig kell majd csinálnia a korrekciós mozgásprogramját…

Az ADT sajnos nem tud gyors csodát ígérni: sajnos ami hosszú idő alatt romlott el, az nehezen elképzelhető, hogy pillanatok alatt gyógyul, viszont kitartó munkával pácienseink általában meglepő eredményeket érnek el!

4. Az autodekompressziós terápia tényleg nem való mindenkinek!

Azokat a porckorongsérves és gerincbeteg embereket várjuk, akik:

▪ Hajlandók, és képesek is betartani azokat az egyszerű életmódi szabályokat, melyekkel megelőzhető a sérv további romlása. (Ezekről a hasznos szabályokról sokat olvashat a Gyógyítsd meg a porckorongsérved e-mail programon.)

▪ Akik maguk akarják a kezükbe venni a betegségüket, és hajlandók pár hétig-hónapig nap-nap után végrehajtani a saját korrekciós mozgásprogramjukat..

A kollégák nem gyorsan “teszik helyre” a gerincét, hanem egy önálló programot adnak, mellyel hatékonyan fel tudja építeni a gerince stabilitását. Ez viszont idő és energiaigényes folyamat. Sokszor akár több hétig kell végeznie az autodekompressziós mozgássort. Erre számítania kell, ha a kollégáinkhoz fordul.

Különösen hasznos lehet az ADT Önnek ha….

▪ Porckorongsérve van.

▪ Gyakran “csípődik be” a dereka, vagy nyaka.

▪ Műtötték már porckorongsérvvel.

▪ Sérves tünetei újra és újra kiújulnak.

▪ Fáj a dereka, és ülő munkát végez.

▪ Szeretné tudni, mi okozta a betegségét, és az életében úgy alakítani ezt a tényezőt, hogy többé ne rontsa a sérve állapotát.

▪ Szeretne végre egy olyan terápiás formát és rendelőt választani, ahol problémája specialistáitól egy olyan kezelést kap, mely a betegsége gyökeréhez nyúl, a legújabb tudományos modellekre épül, és nem pusztán a tüneteket karcolgatja.

Nem kell szabadságot kivennie, munkából hiányoznia, hiszen csak párszor kell eljönnie hozzánk:

Ellentétben sok “kollégánkkal”, mi nem szeretjük, ha visszajáró betegeink vannak. A gyorsan gyógyult páciensek jelentik a sikert!

ADT terapeutaként a célunk, hogy pácienseink a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb találkozással érjenek el eredményt, ezért egy olyan korrekciós mozgásanyagot állítunk össze a számukra, mellyel otthon, a szabadidejükben kezelhetik magukat. Ezzel a megoldással -ellentétben a sok tüneti kezeléssel- önállóan indíthatja el a gyógyulási folyamatot.