Barion Pixel

Rehabilitációs pilates

A Pilates módszert Joseph Hubertus Pilates találta fel, aki Németországban, Düsseldorf mellett született 1883-ban. Gyakorlói szerint a Pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.
A gyógytornászok napi munkája során egyre nő az ízületi panasszal hozzánk forduló páciensek száma, amin az ülő életmód és a mozgásszegény életmód sokat ront.

A pilatesszel egy olyan tudatos testkontrollt, törzs stabilitást és izomerő egyensúlyt tudunk teremteni, aminek a gyakorlásával hosszabb távon a mélyizomzat megerősítésével a panaszok csökkennek.

A rehabilitációs pilates a gyógytorna szemlélet és a pilates gyakorlatanyagának ötvözetéből alakult ki, melynek sokféle irányzata létezik a világon. Azzal a céllal hozták létre, hogy a hagyományos Pilates gyakorlatanyagokat átalakítva a gyógytornászok is beépíthessék a mindennapi rehabilitációs tevékenységükbe a módszert.

Gyakorlatanyaga figyelembe veszi a normál és a hibás mozgásmintákat, hogy a terapeuta célzottan alkalmazni tudja a normál funkcionális mozgás elérése érdekében a kezelések során.

A Pilates rehabiltiációs torna azoknak ajánlott, akiknek

  • akut vagy krónikus panaszuk van, például: derékfájás, porckorongsérv, sportsérülések, traumás sérülések után.
  • azoknak a nőknek is hasznos lehet, akiknek szükségük van a szülés vagy császármetszés utáni regenerációra-izomerő fejlesztésrea mélyizomzat megerősítésével.
  • ülő életmódot végző emberek számára hasznos, akiknek a hosszan tartó passziv ülés révén rendszeres vagy tartós gerincpanaszuk, vagy egyéb ízületi panaszaik vannak.